Genitális (nemi) szemölcsök

A nemi szemölcsök olyan szemölcsök, amelyek a pénisznél, a vaginánál vagy a végbélnyílásnál keletkeznek. Szexuális érintkezéssel terjedő betegség (STD). A genitális szemölcsök akkor alakulnak ki, ha a 6-os vagy 11-es típusú HPV (human papilloma vírus) megfertőzi a bőrt vagy a nyálkahártyát. Nem mindenkinek lesz genitális szemölcse, aki kapcsolatba került a vírussal.
Vannak néma hordozók. Néma hordozók azok, akik hordozzák a vírust, de nincsenek tüneteik. A genitális szemölcsök rózsaszín-piros vagy szürke-fehér színűek és 1-től 5 mm-es méretűek. Gyakran csoportokban jelennek meg, ezért karfiol kinézetűek. A genitális szemölcsök nagymértékben fertőznek, és nehéz őket kezelni, de nem veszélyesek.

HOGY FEJLŐDNEK KI A GENITÁLIS SZEMÖLCSÖK? Genitális (nemi) szemölcsök

A human papilloma vírus 6-os és 11-es típusa a védekezés nélküli szexuális úton terjed. Védekezés esetében sem garantált azonban, hogy nem képződnek genitális szemölcsök. A vírus a vagina, a végbélnyílás, a pénisz vagy a száj nyálkahártyáján keresztül jut a szervezetbe közösüléskor. Ezért tekintik a genitális szemölcsöket szexuálisan terjedő betegségnek (STD).

A GENITÁLIS SZEMÖLCSÖK FERTŐZŐEK?

A genitális szemölcsök STD típusúak, és nagymértékben fertőznek általában a védekezés nélküli szexuális együttlét során. 100 %-os védettséget azonban az óvszerrel való közösülés sem garantál. A vírust tovább lehet adni egy nedves törölközővel vagy mosdókesztyűvel.